Manager

Najbogatejši Slovenci 2023: kdo so in kako jim je uspelo

V 16. podrobnem pregledu premoženja odkrivamo, kako odporna so podjetja v lasti najbogatejših proti šokom, kot sta pandemija in energetska kriza.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

24.11.2022 10:30
Čas branja: 9 min

Najbogatejši Slovenci so še bogatejši

Stoterica najbogatejših Slovencev je vredna 8,1 milijarde evrov, kar je nov rekord. Premoženje se je v primerjavi z lani povečalo za 15 odstotkov, kar je sicer za spoznanje manjši skok kot lani, vseeno pa precejšen glede na pocenitve na delniških trgih. Zakaj? Zaradi ogromnih lanskih dobičkov, ki so glede na lanske izjave in napovedi pogosto presenečenje, in ker hkrati številni trdijo, da jih bodo letos ponovili ali presegli. Poleg tega gre za podjetja, ki so bolj odporna proti oteženim razmeram zaradi trdnih bilanc – številni tako rekoč brez dolga, imajo dober položaj na trgu in velike dobičkovne marže.

Lestvica najbogatejših Slovencev ima višji vstopni prag. Konkretno se je zvišal tudi prag za vstop na lestvico − za skoraj sedem milijonov evrov, na 33,3 milijona, kar je največ doslej.

Največji skok. Na letošnji lestvici je največji skok, v prvo peterico, naredil Boštjan Bandelj s svojim trgovcem z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvaril kar 77,8 milijona čistega dobička. Bandelj se je podal tudi v energetiko in takih, ki znajo izkoristiti priložnosti evropskega energetskega prehoda, je na lestvici še več.

Blockchain novinec. Med novimi obrazi v najbogatejši stoterici je Štefan Kukman, ki prebija led s kriptorešitvijo v konservativni panogi. »Zelo težko je koga navdušiti za rešitve na blockchainu, ker vsi najprej pomislijo na kriptovalute in prevare. Vztrajali smo, ker je to idealna tehnologija za prenos tovornih listov,« pravi šef CargoXa.

Med najbogatejšimi sta tudi kozjanska tekmeca Franc Pišek in Iztok Špan, ki se bojujeta za prevlado v evropskih gozdovih.

Vsak peti na lestvici je svoj delež v podjetju že prodal. Kaj se zgodi, ko na račun nenadoma priletijo milijoni? »Tako prednosti kot pasti položaja, v katerem se znajdeš z denarjem od kupnine, so zelo neznane, in če lahko ujameš izkušnje nekoga, ki je že bil tam, je zelo koristno,« pravi Dušan Omerčević, ki je pred leti prodal Cleanshelf. In kako plemenitijo kupnine? Najbolj mamljive so še vedno nepremičnine.

Davčni trik. Do konca leta se slovenski podjetniki še lahko legalno izognejo 25-odstotni obdavčitvi prodaje lastnih deležev. Med tistimi, ki so se pred nedavnim odločili za takšno prodajo, je tudi več najbogatejših Slovencev.

Značilnosti podjetij v lasti slovenskih bogatašev so dober položaj na zahodnih trgih, velike dobičkovne marže, nadpovprečna dodana vrednost in vnovično vlaganje velikega dela dobička.

Lestvica najbogatejših slovencev

1. Iza Sia Login

345 mio EUR

Obogatela je s prodajo deleža v Outfitu7, ki razvija zabavne aplikacije in je zaslovel z govorečim mačkom Tomom. Leta 2017 je večinski delež, ki ga je imela s Samom Loginom, prodala za 689 milijonov evrov. Ker sta se s Samom lani zasebno razšla, smo letos s po polovičnim deležem na lestvico uvrstili vsakega posebej. Vrednost premoženja je seštevek njenega deleža kupnine za podjetje Outfit7, ki ga je z drugimi ustanovitelji in poznejšimi pomembnimi zaposlenimi za milijardo dolarjev prodala Kitajcem, in dividend, ki si jih je v letih lastništva izplačala iz družbe. Podrobnejši opis.

1. Samo Login

345 mio EUR

Obogatel je s prodajo deleža v Outfitu7, ki razvija zabavne aplikacije in je zaslovel z govorečim mačkom Tomom. Leta 2017 je večinski delež, ki ga je imel z Izo Login, prodal za 689 milijonov evrov. Ker sta se z Izo lani zasebno razšla, smo letos s po polovičnim deležem na lestvico uvrstili vsakega posebej. Vrednost premoženja je seštevek njegovega deleža kupnine za podjetje Outfit7, ki ga je z drugimi ustanovitelji in poznejšimi pomembnimi zaposlenimi za milijardo dolarjev prodal Kitajcem, in dividend, ki si jih je v letih lastništva izplačal iz družbe. Podrobnejši opis.

3. Družina Šešok

300 mio EUR

Menedžerji Iskre s predsednikom uprave Dušanom Šešokom na čelu so leta 2006 prevzeli Iskro in najeta posojila potem poplačali iz Iskrinih sredstev. V lastništvu sta naposled ostala le še Šešok in drugi član uprave Jože Godec, od katerega sta po sporu Šešokova sinova Klemen in Matija odkupila 41,2-odstotni delež, nato pa sta deleže odkupila še od nekaj manjšinskih delničarjev, skupaj 47 odstotkov Iskre. Družina Šešok je ustvarila dva stebra premoženja. Prvi steber je skupina Iskra, ki prevzema in odlično posluje (letos 295 milijonov evrov prihodkov in 23,5 milijona evrov čistega dobička), drugi pa nepremičnine. Krovni holding skupine je v Nemčiji in se imenuje Finadria. Podrobnejši opis.

4. Boštjan Bandelj

295 mio EUR

Boštjan Bandelj je ustanovitelj in direktor podjetja Belektron, ki trguje z emisijskimi kuponi, to je dovolilnicami za izpuste ogljikovega dioksida, ki jih je izdala EU. Belektron je imel v letu 2021 naravnost fantastične rezultate: 2,46 milijarde evrov prihodkov, 77,8 milijona evrov dobička, ki se je skoraj podeseteril in je največji dobiček slovenskih podjetij, ki so izključno v domači lasti, ter deset milijonov evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Boštjan Bandelj je tudi tretjinski delež v razvijalcu krmilnikov za upravljanje energije NGEN. Zdi se, da so lahko hranilniki ena izmed rešitev, ki jo bomo prisiljeni uporabljati v prihodnje. Podrobnejši opis.

5. Družina Lah

266 mio EUR

Glava družine Igor Lah je obogatel v privatizaciji z zbiranjem lastninskih certifikatov državljanov. Bil je soustanovitelj Divide, ki je upravljala več skladov, od solastnikov je kmalu odkupil večino deležev in ji zavladal. Sklade je večkrat združeval in razdruževal in iz njih postopno iztiskal male delničarje. Leta 2015 je lastništvo razdelil med družinske člane. Lah je svoje premoženje kopičil v družbah Ampelus, Kalantia in Aluber, vse s sedeži v davčnih oazah. V zadnjih letih parkirišča premoženja zapira. Na vrhu poslovnega imperija je ciprski holding Kalantia. Največji dve naložbi sta Steklarna Hrastnik in nepremičninski holding Ceeref. Kalantia ima tudi delnice slovenskih elektrodistribucijskih podjetij. Podrobnejši opis.

6. Dari in Vesna Južna

227 mio EUR

Belokranjca Dari in Vesna Južna sta poslovno kariero začela z ustanovitvijo borznoposredniške družbe Perspektiva. Večino podjetij sta v svoj portfelj zajela s prevzemom družbe za upravljanje Vizija. Prek dveh holdingov Vizija imata v lasti gradbeno podjetje CGP, Tiskarno Novo mesto, Lisco in še nekaj naložb, med katerimi je opaznejši okoli 10-odstotni delež Petrola; ta delež po malem povečujeta. Prihodki skupine Perspektiva FT, v kateri sta zakonca lastnika vsak polovice, so se lani povečali za petino, na 265 milijonov, čisti dobiček je zrasel za sedem odstotkov, na 20,7 milijona evrov, kar je največ do zdaj. Dolg vztrajno zmanjšujejo. Podrobnejši opis.

7. Joc Pečečnik

218 mio EUR

Joc Pečečnik je junija letos ameriškemu skladu Oaktree Capital Management prodal svoj delež v mengeški družbi Interblock, ki se ukvarja z razvojem in prodajo, pa tudi z oddajo elektronskih igralnih avtomatov v najem. Vrednost kupnine ni javna. So pa krožile informacije, da bi utegnila znašati 380 milijonov dolarjev, pri čemer naj bi bil upoštevan tudi neto finančni dolg, ki je na zadnji dan leta 2021 znašal približno 140 milijonov evrov. Iz razkritij v letnem poročilu smo opazili, da je bil direktor nagrajen z deležem v mengeški skupini, pri čemer je bil odstotek lastništva družbe ovrednoten na 2,4 milijona evrov, iz tega izhaja vrednost celotne skupine približno 240 milijonov dolarjev. Podrobnejši opis.

8. Damian Merlak

212 mio EUR

Damian Merlak je bil skupaj z Nejcem Kodričem soustanovitelj Bitstampa, ene prvih svetovnih menjalnic kriptovalut. Svoj 32,5-odstotni delež je konec leta 2018 prodal belgijski investicijski družbi NXMH, ki je v lasti južnokorejskega NXC. Uradnih informacij o prevzemni ceni ni, tuji mediji pa so poročali o ceni 350 milijonov dolarjev oziroma 317 milijonov evrov. Njegovo premoženje je zdaj na finančnih trgih, v skladih zasebnega kapitala, nepremičninskih projektih – pri tem omenimo nakup in obnovo hotelov v Bohinju, ki krvavo potrebuje nove naložbe, v kriptovalutah pa, zanimivo, nima niti evra premoženja več. Pri oceni premoženja se opiramo izključno na podatke, ki nam jih je zaupal sam. Podrobnejši opis.

9. Marko Pistotnik

210 mio EUR

Marko Pistotnik je bil prek svoje ciprske družbe Tarmea7 18,45-odstotni lastnik Outfita7, izračun njegovega premoženja je seštevek prejetih dividend in kupnine po prodaji podjetja za milijardo dolarjev kitajski družbi Zhejiang Jinke, saj je premalo znanega o plemenitenju oziroma porabi njene glavnine. Pistotnika zdaj najdemo v treh slovenskih podjetjih, Sedmina, Mlado in Mlado8. Podjetji Mlado in Mlado8 se ukvarjata z gradnjo skladiščnih prostorov in njihovo oddajo v najem. Pri teh poslih sodeluje s Šešokovimi iz Iskre in nekaterimi nekdanjimi vodilnimi v Outfitu7. Dejavnost Sedmine je drugačna, ukvarja se z računalniškim programiranjem. Podrobnejši opis.

10.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Najbogatejši Slovenci
(TOP 101) Izvidnica: kako gre najbogatejšim Slovencem
Najbogatejši Slovenci
Najbogatejši SlovenciBojana Humar (TOP 101) Izvidnica: kako gre najbogatejšim Slovencem

Na jesenski lestvici največjih in najboljših skupin in družb pri nas je 33 podjetij v lasti najpremožnejših Slovencev, sveža stoterica teh bo znana 25. novembra.

FINANCE
Manager: od nišnega mesečnika do poslovnega tednika
Finance
Redakcija Finance Managerja Manager: od nišnega mesečnika do poslovnega tednika

Revija je še dve leti starejša od časnika Finance in je aprila dopolnila 32 let. Največji preboj je naredila z lestvico sto najbogatejših Slovencev.

FINANCE
Najbogatejši Slovenci
Lestvica 100 najbogatejših Slovencev 2022: zakaj je premoženje še zraslo
Najbogatejši Slovenci
Najbogatejši SlovenciRevija Manager Lestvica 100 najbogatejših Slovencev 2022: zakaj je premoženje še zraslo 19

Premoženje stotinje se je okrepilo za krepko milijardo, kar je v največji meri posledica presenetljivo dobrih rezultatov, napovedi za prihodnje poslovanje ter odpornosti na otežene gospodarske razmere, ki jo kažejo podjetja v lasti najpremožnejših

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
(s PKP) Podjetja morajo izkoristiti tudi kratke nihaje cen na borzah energije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (s PKP) Podjetja morajo izkoristiti tudi kratke nihaje cen na borzah energije

V podjetjih morajo spremeniti način izvajanja nakupov na surovinskih in energetskih trgih. »Pasivnost postaja zelo draga,« je zatrdil Boštjan Bandelj iz Belektrona.

FINANCE
Najbogatejši Slovenci
Ko na račun priletijo milijoni
Najbogatejši Slovenci
Najbogatejši SlovenciGorazd Suhadolnik Ko na račun priletijo milijoni 3

Po uspešni prodaji podjetja se posameznik znajde na neznanem terenu. Pomagajo lahko izkušnje tistih, ki so tam že bili.

FINANCE
Najbogatejši Slovenci
PROJEKT 100 NAJBOGATEJŠIH Kdo so novinci, povratniki in kdo je najbolj povečal svoje bogastvo
Najbogatejši Slovenci
Najbogatejši SlovenciBojana Humar PROJEKT 100 NAJBOGATEJŠIH Kdo so novinci, povratniki in kdo je najbolj povečal svoje bogastvo

Med stoterico najpremožnejših sta letos dva novinca in 12 povratnikov, kar je manj kot v minulih dveh letih, ko so se v tem pogledu postavljali rekordi.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.